Nyheter & Event

27 april 2012

Slut på valfrihet

Igår kväll publicerades ett rektorsbeslut som innebär att man som student endast får läsa de kurser som ingår i ditt program. Det betyder alltså inga extrakurser inom språk, ekonomi, ledarksap, marknadsföring eller vad det nu kan vara förutom de valbara poäng man har. På Media har vi tur, vi har en hel del valbara kurser. Men vissa program på KTH har knappt 15 hp valbart under hela studietiden. Johan Kvastad, en av THS två chefer för utbildningsinflytande skriver på THS hemsida; Beslutet är taget. Du får nu inte läsa mer än 300 HP, eller 180 hp, osv., beroende på program. Från och med hösten 2012 får man endast läsa ”… de kurser som ingår i det program studenten är registrerad på samt högst i den omfattning som överensstämmer med programmets omfattning”. Redan i februari flaggades det för detta förslag. Den stora kritik som framfördes fick KTH att tänka om beslutet, men tydligen har man tänkt i exakt samma banor en gång till. Problematiken med detta beslut är stor, vinsterna oklara. KTH hävdar att det görs för bättre genomströmning, men har inga referenser till varför detta skulle fungera. KTH menar också att det görs för att KTH är ett programuniversitet och att det inte är en rättighet att läsa kurser utöver sitt egna program. Man menar inte att det görs av ekonomiska skäl, de bästa uppskattningar vi hittills hört säger att medelstudenten läser 1-2 kurser för mycket. Man har också handviftat och pratat om ”de där studenterna som läser allt förutom de obligatoriska kurserna” och att ”det är synd att de excellenta studenterna får svårare att läsa extra kurser”. Som tur är så finns det något som kallas för studentkår, vid KTH är det THS som är studentkåren. En studentkår har i syfte att se till studenternas bästa. Till studentkåren kan man vända sig om man vill framföra åsikter om exempelvis beslut som fattas av ens skola. Man kan också föreslå vad som ska göras åt saken. THS föreslår att ni gör båda här nedan. Här är beslutet: http://ths.kth.se/wp-content/uploads/2012/04/Rek-om-hur-många-poäng-som-får-läsas.pdf Gör din röst hörd! Diskutera med personal på KTH. Sprid budskapet till medstudenter och tyck till på THS hemsida. För studenternas valfrihet behöver vi göra vår röst hörd, både som enskilda individer och som intresseorganisation för studenters bästa. Vi behöver visa KTH att vi inte står bakom det här beslutet!
Igår kväll publicerades ett rektorsbeslut som innebär att man som student endast får läsa de kurser som ingår i ditt program. Det betyder alltså inga extrakurser inom språk, ekonomi, ledarksap, marknadsföring eller vad det nu kan vara förutom de valbara poäng man har. På Media har vi tur, vi har en hel del valbara kurser. Men vissa program på KTH har knappt 15 hp valbart under hela studietiden. Johan Kvastad, en av THS två chefer för utbildningsinflytande skriver på THS hemsida;

Beslutet är taget. Du får nu inte läsa mer än 300 HP, eller 180 hp, osv., beroende på program. Från och med hösten 2012 får man endast läsa ”… de kurser som ingår i det program studenten är registrerad på samt högst i den omfattning som överensstämmer med programmets omfattning”.

Redan i februari flaggades det för detta förslag. Den stora kritik som framfördes fick KTH att tänka om beslutet, men tydligen har man tänkt i exakt samma banor en gång till. Problematiken med detta beslut är stor, vinsterna oklara. KTH hävdar att det görs för bättre genomströmning, men har inga referenser till varför detta skulle fungera. KTH menar också att det görs för att KTH är ett programuniversitet och att det inte är en rättighet att läsa kurser utöver sitt egna program. Man menar inte att det görs av ekonomiska skäl, de bästa uppskattningar vi hittills hört säger att medelstudenten läser 1-2 kurser för mycket. Man har också handviftat och pratat om ”de där studenterna som läser allt förutom de obligatoriska kurserna” och att ”det är synd att de excellenta studenterna får svårare att läsa extra kurser”.

Som tur är så finns det något som kallas för studentkår, vid KTH är det THS som är studentkåren. En studentkår har i syfte att se till studenternas bästa. Till studentkåren kan man vända sig om man vill framföra åsikter om exempelvis beslut som fattas av ens skola. Man kan också föreslå vad som ska göras åt saken. THS föreslår att ni gör båda här nedan.

Här är beslutet:

http://ths.kth.se/wp-content/uploads/2012/04/Rek-om-hur-många-poäng-som-får-läsas.pdf

Gör din röst hörd! Diskutera med personal på KTH. Sprid budskapet till medstudenter och tyck till på THS hemsida. För studenternas valfrihet behöver vi göra vår röst hörd, både som enskilda individer och som intresseorganisation för studenters bästa. Vi behöver visa KTH att vi inte står bakom det här beslutet!
Bild för Johan Kasperi

Johan Kasperi

Kommentera

Genom att skicka detta formulär, accepterar du Molloms sekretesspolicy.